Kevad ja produktiivsus: kas üks välistab teise?

Kevad on peagi saabumas! Päevad pikenevad, päike hakkab rohkem paistma, temperatuur tõuseb ning taas võib kuulda linnulaulu.

Kui osadele inimestele mõjub see kõik tohutult inspireerivana, siis teiste puhul võib sisse lüüa hoopis efekt, mida inglise keeles kutsutakse spring slumpAh, et mis on spring slump? Lihtsalt seletades on see olukord, kus hea ilma tõttu langeb inimese produktiivsus ja muust ei suudeta mõelda kui sellest, et tahaks õues puhata. On see päriselt ka teema või puhas ajupesu? Uurisime lähemalt, mida meie enda partnerid ja tiimiliikmed kevade tulekust arvavad ning mida teha kui produktiivsuse langus kallal.

 

1. Millised on sinu kogemused seoses töötajate produktiivsuse ja kevade tulekuga, kas seal võib olla sinu meelest seos?

Arutades teemat Smartful kliendikogemuse ja juhtimisvaldkonna koolitaja, Reelika Jeferjeviga leidis ta, et päris üks-ühele seost siin tõmmata ei saa, kuigi juhina töötades oli tavapärane, et kevade tulekuga kaasnes tavaliselt tagasilöök töötajate moraalis.

“Minu meelest isiklikult on kevad hea aeg mõista enda tegude tagajärgi. On igati loomulik, et kui inimene enda eest ei hoolitse talvisel perioodil (toit, liikumine, puhkus) on kevadeks tema patareid tühjad. Väsimus annab lihtsalt märku vajadusest enda eest hoolitseda ja kunagi pole hilja alustada.” – Reelika Jeferjev

Sarnasel arvamusel oli ka Smartful vaimse tervise koolitaja & coach, Ly Kivikas, kes tõdes, et kevadmasenduse tekkepõhjusena on välja toodud küll erinevaid evolutsioonilisi ja füsioloogilisi protsesse, aga kindlasti mõjutab inimeste üldist meeleolu pikk ja organismi kurnav talv, mis surub meid rohkem siseruumidesse.

“Üldiselt leitakse, et kevad mõjub pigem produktiivsust tõstvana, kuid ka kevadel võib muidugi esineda nn hooajalist meeleolulangust, mis mõjutab meid eriti pärast rasket ja kurnavat talve.” – Ly Kivikas

 

2. Kuidas enda produktiivsust tunnetad? Kas päike akna taga mõjutab sind või pigem mitte?

Uurides vastuseid Smartful tiimiliikmetelt olid tulemused pigem positiivsuse poole kalduvad. Nii Smartfuli värbamispartner, Kristi Suits, kui ka Smartful väbramispartner ja müügispetsialist, Ilja Dzalilov, leidsid, et esimesed päikesekiired toovad tohutult energiat ja annavad juurde initsiatiivi tegutseda. Samas, leiti ka, et kuigi kevade tulek toob kaasa rõõmsama tuju, siis raskeneb osaliselt tööle keskendumisvõime.

“Kevade tulek ja päikselised ilmad teevad mind tavaliselt õnnelikuks ja energiliseks ning motiveerivad mind rohkem väljas aega veetma. Samas võib see ka mõnevõrra raskendada tööle keskendumist, eriti kui väljas on ilus ilm ja teised inimesed naudivad seda.”– Ilja Dzalilov

“Niipea, kui päike pilve tagant pea välja pistab tahakski mõelda ainult looduses jalutamisest! Eks tööasjad saab ka ikka alati tehtud, kuid tuleb tõdeda, et keskenduda on siiski kordades raskem.” – Kai Li Keller, Smartful turundus -ja kommunikatsioonispetsialist

 

3. Mida soovitaksite inimestele, kellel põhjustab kevade tulek raskusi?

Smartful koolitaja & coach, Ly Kivikas: On oluline teadlikult jälgida oma unerežiimi ja leida inspiratsiooni liikumiseks värskes õhus. Mitte ükski praktika ega tööriist ei tööta kui aku on tühi ja jõudu pole. Igaüks saab ise end toetada.

Mina püüan näiteks jälgida oma puhke- ja liikumisrežiimi, võtta aega oma lähedastega koos olemiseks ning positiivseid hetki nautida ja võimendada.

Smartful värbamispartner, Kristi Suits: Soovitan kuulata praktilisi ja sisukaid podcast‘e, mis tuletavad meelde, et vähemotiveerivate ülesannetega tuleb lihtsalt härjal sarvist haarata ja samm-sammult peale hakata. Mitte vähem tähtis on igas oma tegevuses leida aega väikestele rõõmudele ning igast keerukast olukorrast väljudes osata olla õnnelik, et niivõrd hästi sellega toime tulid. Taolised mõtisklused aitavadki leida töö tegemiseks uut indu ja lisavad väikeseid toredaid hetki.

Smartful koolitaja, Reelika Jeferjev: Soovitan teha läbi kevadpuhastus. Tee puhtaks ja korda oma töökeskkond, kodu ja rahakott. Viska minema ja anna ära kõik see mida enam ei vaja. Vaata üle oma negatiivsed mõtted ja võta ette väikseid samme uue soovitud seisundi saavutamiseks. Planeeri ja organiseeri oma aega ja naerata rohkem.

Smartful turundus -ja kommunikatsioonispetsialist, Kai Li Keller: Soovitan vaadata üle ja süveneda enda päevakavasse, ehk leidub seal midagi, mida saaks ümber liigutada nõnda, et igapäev jõuaksid ka korraks õue. Töötamine on oluline, kuid paus õues, võib aidata päevas mõtteid korrastada ning tuua hoopis efektiivsemad tulemused.

Smartful värbamispartner ja müügispetsialist, Ilja Dzalilov: Kevade saabudes ja päikseliste ilmade ajal on oluline leida tasakaal töö ja vaba aja vahel ning püüda kasutada mõlema maailma parimaid omadusi. Näiteks võite proovida lõunapausi ajal minna jalutama või nädala lõpus planeerida mõne tegevuse, mis aitab lõdvestuda ja taastuda töönädala pingetest. Eelkõige soovitan võtta aega enda jaoks ning mõelda oma isiklikele eesmärkidele ja prioriteetidele, et veenduda, et töö elu ja isiklik elu on tasakaalus.

 

Nagu artiklist selgus, siis pole olemas sellist inimeste vahelist jaotust kellele ilm sobib ja kellele mitte, lõppudelõpuks sõltub produktiivsus ikkagi hoopis inimese enda meelestatusest ning oskustest ennast läbi elu juhtida. Kui tunned, et patareid on tühjad või sind on tabanud produktiivsuslangus, võta kindlasti artiklist saadud soovitused näppu ja asu katsetama! Kui vajad abi kevadpuhastuse tegemisel, siis oled oodatud pöörduma meie poole kirjutades aadressil info@smartful.ee. Pakume tuge arengu teekonnal nii eraisikutele kui ka ettevõtetele.


SMARTFUL Growth